Amfibiebilen

Av alla fordon som kan köra på vattnet är kanske amfibiebilen det mest fascinerande, bilen som är en bil och en båt på samma gång. Amfibiefordon har funnits som en idé hos människan sedan 1700-talet, då man skapade amfibiska vagnar. Uppfinnandet av den första av dessa krediteras ibland till prins Raimondo di Sangro, år 1770, och ibland till sir Samuel Bentham, år 1781. Uppfinnandet av en amfibiebil var dock av förklarliga skäl inte möjligt förrän bilen hade uppfunnits, och således såg historien de första framgångsrika försöken att skapa en amfibiebil på sent 1920-tal. Innan dess hade försöken framförallt bestått i att man satte hjul och axlar på ett båtskrov, snarare än att skapa en bil som också kunde köras på vatten. Från och med 1920-talet och framåt har det skapats amfibiefordon av en mängd olika modeller för olika användningsområden. De flesta amfibiefordonen har skapats för det militära, till exempel för expeditioner eller räddningsuppdrag, men det finns även amfibiebilar för privatpersoner och för hobbyaktiviteter.Amphicar-stuttgart-2005

En amfibiebil för privatpersoner som blivit både känd och ökänd är Amphicar. Amphicar tillverkades med intressen av familjen Quandt, som äger stora delar av BMW. BMW var dock inte inblandade i bilens produktion. Den designades av Hans Trippel, och består i grunden av en tysk småbil som har utrustats med motor och mekanik från den engelska bilen Triumph Herald. Idag är bilen ett samlarobjekt, och i Sverige kan man bland annat beskåda den på Motala Motormusem, som har ett klarrött exemplar av bilen. Den får komma ut ungefär 10 gånger om året när väder och vind tillåter, och både förare och passagerare ser då till att bära flytväst. Amphicar har nämligen relativt dåliga köregenskaper både till land och till sjöss, då den är instabil och vinglig – tillräckligt för att ett amerikanskt bilmagasin för några år sedan utsåg Amphicar till både den sämsta bilen och den sämsta båten.

Motsatsen till Amphicar kan sägas vara Watercar Python, som är som en kombination av en racerbåt och en sportbil. Den gör 0 till 100 på 4,5 sekunder på land, och kan komma upp i hastigheter på 100 kilometer i timmen till sjöss. Baktill har amfibiebilen en Corvettemotor, och utseendemässigt påminner den om en blandning mellan en Corvette och en Dodge Ram.

Om du föredrar att köra dina bilar på land, men vill ha en fartfylld och annorlunda upplevelse, ska du prova på att åka gokart. Det bästa stället att åka gokart i Stockholm är O’Learys eventcenter i Kista.

 

Taggar: , , ,

 

Fler artiklar om Båtliv

 
 
 
 
 
 
erudito