Båt som en permanent bostad


Idag finns det båtar som du kan kalla bostad och som innehåller allt som behövs för att kunna bo där permanent. Om du är en båtmänniska eller är nyfiken på att prova något nytt, är det inte så komplicerat som du kan tro då det är mycket likt en vanlig bostad. Bostaden behöver försäkras lika mycket som en vanlig bostad och det krävs dessutom ett bygglov.

En så kallad husbåt är en båt som är byggd eller ombyggd till en komplett bostad. En traditionell typ är en båt med motor som är ombyggd till en bostad. En mer modern variant är när husbåtarna inte har en motor alls, utan ligger endast förtöjda längs en landkant. Detta är ett fenomen som är vanligast i andra delar av världen än i Sverige, som i till exempel Sydostasien. Länder där det är vanligt förekommande är Indien, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Storbritannien och USA.

I Sverige är det mer vanligt att det används som en fritidsbostad eller som ett andra hem. Direkta husbåtar finns, i Västra hamnen i Malmö, på Pampas Marina i Stockholm, på Varvsholmen i Kalmar och i Marinstaden i Nacka. Populariteten ökar då idén av att vakna vid vattnet varje morgon är en lockande tanke för många. Även närheten att kunna åka på utflykter med en mindre båt.

En husbåt behöver få bygglov för att kunna byggas, eftersom det räknas som en byggnad. Detsamma gäller om en båt permanent ska ligga förtöjd vid en brygga. Det är ibland en process som kan ta flera år, speciellt om det inte finns en detaljplan. Om du känner att du vill prova att bo i en husbåt behöver du ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun. Något gemensamt regelverk för alla Sveriges kommuner finns inte, utan det varierar kommun till kommun. Ifall du är nyfiken på att bo i en båt eller om du bara är båtintresserad kan det vara en idé att prova lyckan på lotto. Ett tips är att spela på Megalotto här.

 
 

Fler artiklar om Båtliv

 
 
 
 
 
 
erudito