Båtracing

Båtracing, eller båtmotorsport, är ett samlingsnamn för en rad olika tävlingsformer med motorbåtar. En av grenarna kallas rundbana, och innebär att båtarna kör på en bana som är mellan en och två kilometer lång och markerad med bojar. För varje tävling kör båtarna fyra heat, som i sin tur består av mellan fyra och sex varv runt banan. Tävlingarna sker i hamnar eller skyddade vikar under organiserade former. Killar och tjejer tävlar på samma villkor, men det finns olika klasser beroende på hur gammal du är och vilken båt du kör. Den tyngsta klassen är Formula 1, där båtarna kommer upp i hastigheter på runt 120 knop. Denna följs av klasserna Formula 2, Formula 4 s, GT-30, GT-15 och nybörjarklassen J-15, där man får börja köra redan som 9-åring och där tävlingarna inte är inriktade på resultat utan på träning, och på att föraren ska få in vana att köra båten.

En annan gren inom båtracing är offshore. I denna gren kör båtarna betydligt längre lopp på öppet vatten, som kan ta flera timmar att genomföra och därför kräver betydligt uthålligare båtar. Det sitter två personer i båten under loppet: en förare och en navigatör. Även i denna gren finns olika klasser, från ungdomsklasser till proffsklasser.

Båtracing innefattar också racing med andra motordrivna vattenfordon, som gummikatamaranen Thundercat. Båtarna är ungefär fyra meter långa och motorerna har en kapacitet på 750 cc, vilket gör det till en fartfylld gren. Ett ännu mindre fordon inom båtracing är jetskin, som har en egen gren med flera klasser. Man skiljer mellan ståmaskiner, vilka är de som kallas jetski, och sittmaskiner, som oftast kallas vattenskotrar.Båtracing 3

I samtliga av dessa klasser förbrukas naturligtvis mycket bränsle, vilket kan vara kostsamt. För den som är intresserad av att dieseloptimera sitt fordon för att minska bränsleåtgången finns hjälp att få hos dieselkraft.se.

Om du vill börja med båtracing behöver du först och främst all nödvändig utrustning. Det lättaste är att köpa ett begagnat båtekipage från någon som hållit på med sporten. Du behöver förutom båten rätt skyddsutrustning, bland annat en tävlingsgodkänd flytväst, en hjälm och en skärtålig overall. När du har alla nödvändiga tillstånd och all utrustning finns det som beskrivet ett flertal olika klasser som är anpassade efter alla nivåer. Ta kontakt med din närmaste båtracingklubb.

 

Taggar: , , , , , , , ,

 

Fler artiklar om Båtliv

 
 
 
 
 
 
erudito