Modellbåtar

Det finns många obskyra sporter i Sverige och i världen som de flesta icke-insatta inte har hört talas om, eller i varje fall inte kommer att tänka på i första taget. En sådan sport är modellbåtssegling. Den särskilda modellbåtskonstruktionen som det är vanligast att man tävlar med kallas Marblehead, och är en form av radiostyrd segelbåt. Eftersom Marblehead är en konstruktionsklass som endast begränsas av vissa mått och vikter kan båtarna se ganska olika ut, men alla tävlar ändå under samma förutsättningar. Reglerna för tävlingarna har sitt ursprung i USA i början av 1930-talet. Då seglade man båtarna med vindroder, men allt eftersom tekniken har utvecklats har man börjat införa radiostyrning i modellbåtarna.

Modellsegling förekommer även i Sverige, och är en så pass etablerad sport att det 1979 bildades ett svenskt förbund – Svenska modellseglarförbundet. Förbundet arbetar med att organisera och utveckla kappseglingar med modellbåtar. År 2008 bytte förbundet namn till Svenska Marbleheadseglarförbundet, i samband med att man helt riktade in sig på segling med Marblehead-modellbåtar.modellbåtar

Det finns både nybörjare och entusiastiska veteraner i modellseglingsvärlden. Det bevisades en kall februaridag 2007, då man startade modellseglingssäsongen med en kappsegling i Vasahamnen. Malin Engström var en av dem som var där. Hon tävlar med en riktig segelbåt på somrarna, men menar att hon lär sig strategi och taktik genom att träna med en modellsegelbåt under vintrarna, eftersom hon då kan få en överblick över båten och situationen som annars inte är möjlig.

Även Peter Witt var vid Vasahamnen 2007, och även han seglar en stor segelbåt på somrarna. På vintrarna seglar han istället med en meterlång modell av sin båt. Han är dock även involverad i modellbåtsvärlden på ett annat sätt: han är nämligen en av de cirka 50 modellbåtsbyggare som finns i Sverige. Det är en begränsad och exklusiv skara människor även internationellt; i hela världen finns bara ungefär 15 000 modellbåtsbyggare.

Om du själv är intresserad av modellbåtar har du kanske en pool hemma där du kan provköra dina modeller. Att värma upp poolen med el kan innebära stora energikostnader. Det kan därför vara en bra idé att istället installera en poolvärmepump från Nevica.se. En poolvärmepump kan sänka uppvärmningskostnaderna med upp till 80 procent, och dessutom förlänga säsongen som du kan använda sina modellbåtar.

 

Taggar: , , , ,

 

Fler artiklar om Båtliv

 
 
 
 
 
 
erudito