Ubåten

Ordet ”ubåt” är en förkortning av ”undervattensbåt”, och det är precis vad en ubåt är; en båt som går under vatten. Förkortningen ”ubåt” var ursprungligen en militär term (vilket sannolikt beror på att ubåtar historiskt framförallt har använts för militära syften), men har med tiden blivit det vedertagna ordet även i vanligt språkbruk.800px-USS_Pintado;0838703

 

Ubåten har en historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talen, då de första försöken att skapa en farkost som kunde färdas under vattnet gjordes. Den första personen som anses ha skapat en ubåt var holländaren Cornelius Drebbel, vars konstruktion gjordes på 1620-talet, och ska ha framförts med hjälp av åror. Redan år 1775 skapades den första militära ubåten. Den kallades the Turtle, Sköldpaddan, och var formad som ett ekollon. Det var en farkost avsedd för bara en person, och den drevs framåt manuellt. Bakom designen stod amerikanen David Bushnell, och hans ubåt var den första som självständigt kunde röra sig under vattnet. Ett betydande försök gjordes även av amerikanen Robert Fulton i Paris i början av 1800-talet. Hans ubåt fick namnet Nautilus, men redan år 1804 gav franska staten upp hans experiment.  Under 1800-talet skedde också två andra viktiga framsteg för ubåtens utveckling: år 1864, under det amerikanska inbördeskriget, blev sydstadsarméns ubåt H. L. Hunley den första som sänkte ett fiendeskepp (även om den sjönk direkt efteråt), och år 1866 kunde ubåten Sub Marine Explorer göra en dykning, en kontrollerad manöver under vattnet och stiga till ytan igen, helt självständigt. Det var tysk-amerikanen Julius Kröhl som stod bakom denna ubåt, och många av de tekniska lösningar han använde sig av är fortfarande en viktig del i moderna ubåtar.

 

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet gjorde de tekniska framstegen i samhället generellt att man kunde börja skapa ubåtar som inte drevs manuellt, utan mekaniskt. Ubåtarna var vid början av första världskriget tillräckligt avancerade för att de skulle få stor betydelse för krigets utgång, liksom under andra världskriget.

 

Om du tycker att u-båtar är fascinerande, och gillar både deras historia, användning och utseende, kan ett coolt sätt att visa det vara att sätta upp en fototapet som föreställer en u-båt i ditt hem. Du kan lätt skapa egna fototapeter och beställa på Photowall.se.

 

Taggar: , ,

 

Fler artiklar om Båtliv

 
 
 
 
 
 
erudito